Warning: fopen(../logging/-201805.txt): failed to open stream: No such file or directory in /home/w6895532/domains/johnzondag.nl/public_html/johnlog.php on line 7

Warning: fwrite() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/w6895532/domains/johnzondag.nl/public_html/johnlog.php on line 9

Warning: fclose() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/w6895532/domains/johnzondag.nl/public_html/johnlog.php on line 10

Warning: include(johnkop.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/w6895532/domains/johnzondag.nl/public_html/php.php on line 21

Warning: include(johnkop.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/w6895532/domains/johnzondag.nl/public_html/php.php on line 21

Warning: include(): Failed opening 'johnkop.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php') in /home/w6895532/domains/johnzondag.nl/public_html/php.php on line 21

 

Ik programmeer graag, en doe dat de laatste tijd in PHP. Een paar programmaatjes zijn de moeite waard om te bekijken.

Verjaardagskalender

Dit programma leest een bestandje in met namen, datums en eventueel emailadressen. Er wordt een maandkalender getoond met datummarkeringen.

Verjaardagskalender
(wordt in een aangepast venster geopend)

Let wel, dit is een versie die een aangepast testbestand leest. Ik kan niet zomaar alle verjaardagen en emailadressen van familie en vrienden op internet publiceren. Het testbestandje ziet er zo uit.

Wachtwoord generator

Een leuk klusje om een wachtwoord te genereren in PHP. Ik heb er wat opties aan toegevoegd en je kunt het wachtwoord kopiŽren uit een formulier-veld.

Wachtwoord generator
(wordt in een aangepast venster geopend)

Webmail

Webmail, het lezen van je (pop3) email via een webpagina, wordt tegenwoordig door iedere provider aangeboden. Maar toen dat nog niet het geval was heb ik er zelf eentje geschreven. Voor eigen gebruik weliswaar, maar hij wordt ook wel door anderen gebruikt.
Vul je eigen gebruikersnaam, wachtwoord en pop-server in en kijk zelf.

Webmail
(wordt in een nieuw venster geopend)

Muziek

Op de pagina "over mij" vindt je een script om door mijn lp- en cd-collectie te snuffelen. Je kunt enkele selecties mee maken en sorteren.

Over mij

Foto's

Via mijn foto-pagina kun je foto's van familie en vrienden vinden. Die pagina's (index en foto-pagina per persoon) zijn in PHP geschreven. Ze tonen alle foto's die op een bepaalde locatie staan, dus het onderhoud is simpel: gewoon een foto ftp-en en klaar.
Ook de foto's van de vakanties (bijvoorbeeld Wales en Parijs) worden met behulp van een PHP-script getoond. Het leest de kleine foto's (thumbnails) in een directory en maakt er een overzicht (index) van. Hetzelfde script toont de foto op ware grootte als er op de thumbnail geklikt wordt, en er worden links gegenereerd naar de eerste, vorige, volgende en laatste foto. De derde functie van het script is om een slideshow te genereren, hetzij vanuit de index hetzij vanaf een foto. Er wordt dan een pagina gegenereerd met een flink stuk Javascript erin, zodat de server niet meer belast wordt (behalve voor de preloads van de images). Ook hier geldt: je hoeft alleen maar een thumbnail en een foto toe te voegen om hem voor iedereen beschikbaar te stellen.
Ik heb er heel bewust voor gekozen om de thumbnails vooraf te maken en in een aparte directory te zetten.

  • Ten eerste voor de performance, het realtime genereren van thumbnails kost nogal wat.
  • Ten tweede omdat ik serveronafhankelijk wil zijn (geen GD-lib nodig).
  • Ten derde omdat ik nu de foto's op een andere server/webspace kan plaatsen dan de thumbnails.
Voor het genereren van thumbnails is genoeg software te vinden. Ik gebruik Faststone Image Viewer.

Familie en vrienden
Vakantie in Wales
Lang weekeind Parijs

 

IBAN generator

In 2015 heb ik een script geschreven om van een bankrekeningnummer en bankcode de IBAN te genereren. Helaas werkt deze alleen voor Nederland, Denemarken en Groenland, maar de overige landen kunnen wel toegevoegd worden.
Eén functie waar ik trots op ben is de dropdown-list met bankcodes waar je ook zelf een bankcode in kunt vullen.

IBAN generator
(wordt in een aangepast venster geopend)

JavaScript

ik heb ook wel eens iets met Javascript gedaan, ook binnen PHP genereer ik nog weleens JavaScript om bijvoorbeeld de cursor in een invoerveld te krijgen. Of zoals hierboven om een nieuw venster te openen voor Webmail.

De volgende twee puzzels zijn in JavaScript geschreven.


Schuifpuzzel met 9 vakjes


Schuifpuzzel met 16 vakjes